0
Autentificare
Căutare
0 hrănește-mă

Coșul de cumpărături este gol

Adăugăm ceva?

Categoria de produse cea mai vizitată

Batic: tehnica, metode și modele

23. 03. 2023
Au trecut deja vremurile în care baticul era perceput ca un element al comunității hippies, iar această tehnică originală revine la în pas cu moda. Este un fapt relativ puțin cunoscut că istoria baticului datează din secolul al IV-lea î.Hr. și își are originile în Egiptul antic.
Cel mai mare avantaj cu care se poate mândri tehnica batic este originalitatea sa 100% și irepetabilitatea modelului. În plus, este și o metodă foarte simplă și, în general, fiecare poate aplica tehnica baticului din confortul propriei case. Așa că dacă simți că hainele tale merită o revigorare, nu ezita! Căutați acasă orice material textil fără model și haide, curaj! Imaginația nu are limite. Dar cum să aplici această tehnică batic pe un tricou, de exemplu?

De ce ai nevoie și cum se combină vopselele?

Pe lângă țesătura și vopseaua pentru batic, veți avea nevoie și de echipamente simple care să protejeze colorarea nedorită a spațiului înconjurător. Pregătește toate instrumentele înainte de a începe. Pregătirea zonei pentru colorare este crucială. Poți folosi, de exemplu, o față de masă din plastic, o pungă de gunoi sau un cearșaf impermeabil pentru a proteja masa. Asigură și spașiul din jur. În cazul în care, accidental, vei vărsa vopsea, pregătește niște lavete sau șervețele.

Vospele pentru batic

Vopselele textile sau coloranții batic la rece, pe care le poți cumpăra în magazin sau de pe internet, vor fi suficiente pentru batic. Se găsesc în diferite nuanțe, sau poți amesteca nuanța de culoare „de vis”. Respectă întotdeauna instrucțiunilor de pe ambalaj (culorile se folosesc fie la rece, fie trebuie fierte împreună cu materialul). Dar reține, întotdeauna că culoarea amestecată ar trebui să fie puțin mai închisă decât nuanța pe care dorești să o obții.

Cel mai mare avantaj cu care se poate mândri tehnica batic este originalitatea sa 100% și irepetabilitatea modelului.

Dacă vrei să urmezi o metodă mai ecologică, poți alege unii dintre coloranții naturali în locul culorilor achiziționate (turmeric, avocado, sfeclă roșie etc.).Baticul poate rezista la culori și mai sălbatice, așa că nu îți fie teamă să combini mai multe dintre ele - de exemplu, un curcubeu.

Țesături pentru batic, sau orice ce găsești sub mână

Cea mai recomandată țesătură batck este 100% bumbacul sau inul, deoarece țesăturile sintetice sunt mult mai greu de vopsit. Culoarea aderă mult mai bine la bumbac, așa că nu trebuie să vă faceți griji pentru rezultat. Practic, puteți încerca să vopsiți orice țesătură sau piesă de îmbrăcăminte fără model. Desigur, culoarea prinde mult mai bine pe nuanțe mai deschise decât pe cele mai închise. Aruncă o privire la oferta noastră de îmbrăcăminte albă. Nu trebuie să vă limitați doar la tricouri și bluze simple, ci puteți experimenta și cu șosete batic sau pantaloni de trening batic. Este important să spălați materialul fără balsam înainte și să o călcați pentru a obține cel mai bun rezultat posibil.

Modalitate de fixare a culorilor

Există mai multe tehnici de abordare, de exemplu, a producerii unui tricou batic. Acestea sunt fie metode care folosesc tehnică la cald, sau la rece. 
    1. Tehnica batic în baie fierbinte - O modalitate de a crea batic este să înmuiați și să fierbeți materialul într-o baie de culoare fierbinte. Mai întâi trebuie să scufundați țesătura în apă rece, apoi să o legați și să o scufundați pentru un anumit timp în amestecul de vopsire. Dupa ce o scoti, lasă sa se răcească și pune în soluția de oțet timp de 5 minute. Apoi clătiți și îndepărtați eventualele benzi de cauciuc/elasticele. Clătiți din nou și agățați fără a stoarce. Dezavantajul acestei tehnici este că nu se poate crea batic cu mai multe culori.
    2. Tehnica batic la rece - Dacă ești interesat de cum să creezi batic cu mai multe culori, tehnica la rece va fi cea mai potrivită. Culorile trebuie întotdeauna fixate corect. Fixativul este de obicei inclus în pachetul de vopsea batic rece. Utilizați elastice sau sfoară pentru a modela materialul în funcție de motivul pe care doriți să îl obțineți. Apoi se înmoaie în apă rece și se stoarce cu grijă, astfel încât lichidul să intre în toate pliurile. Apoi aplica culoarea pregatită conform instrucțiunilor cu o pensulă, un aplicator sau o seringă. Acum fixatorul. După aplicarea acestuia și după expirarea perioadei de acțiune, clătiți substanța și lăsați-o să se usuce liber. Spălați cu atenție materialul înainte de utilizare.
    3. Tehnica batic în cuptorul cu microunde - Batic în cuptorul cu microunde folosește căldură pentru a fixa culoarea. Faceți noduri pe țesătura pregătiă, puneți-o într-o pungă de plastic, care, închisă corespunzător, puneți-o într-un bol. Pune vasul în cuptorul cu microunde și pornește-l timp de 20 de minute la cea mai mare putere. Este important să păstrați cuptorul cu microunde sub supraveghere constantă în caz de incendiu. După ce timpul de încălzire a trecut, scufundați țesătura în soluția de oțet timp de 20 de minute. Apoi scoateți elasticele, clătiți cu apă rece și lăsați să se usuce.
    4. Tehnica batic în mașina de spălat - Avantajul acestei metode este faptul ca practic nu vei fi deloc în contact cu vopseaua și nu exista riscul de a te murdări. Este necesar să achiziționați vopsea specială, potrivită pentru mașina de spălat. Legați materialul și apoi urmați instrucțiunile de pe ambalaj.

    Metode de realizare a baticului

    Esența de bază a baticului este prevenirea accesului culorii în anumite locuri. Putem realiza acest lucru prin diferite metode. Potrivit acestora, distingem și denumim tehnicile batic. Țesăturile pot fi acoperite cu ceară, presare, legare, pliere, matlasare sau combinații ale acestor tehnici. Aici vom prezenta cel puțin procedurile de bază.
    1. Baticul cu noduri - tehnică simplă, presupune obtinerea unui desen prin innodarea sau împăturirea pânzei, înainte de a fi vopsită. Locurile innodate sau pliate nu rețin colorantul și creează un desen specific. Deobicei monocolor.
    2. Baticul înălbire - Această tehnică cu înălbitor batic nu funcționează de fapt pe baza vopsirii, ci pe albire. Așadar, alege o țesătură/haine de o culoare mai închisă, astfel încât rezultatul să fie suficient de vizibil. De exemplu, blugii batic (batic denim) este foarte potrivit pentru această metodă de albire, deoarece iese bine în evidență față de culoarea albastră. Când lucrați cu înalbitor, folosiți întotdeauna mănuși de cauciuc și lucrați în zone bine ventilate. Pentru batic, puteți folosi legături clasice sau un șablon. Aplicați înalbitor pe țesătură cu un burete, o perie sau un pulverizator, în funcție de ceea ce vi se potrivește. Dacă nu doriți un motiv pe două fețe, introduceți o protecție de plastic între partea din față și din spate a hainei. Lăsați înălbitorul să acționeze până când atingeți intensitatea de albire dorită. Apoi clătiți și spălați materialul.
    3. Baticul pliabil - Batic pliabil este unul dintre cele mai simple, dar rezultatul său este adesea imprevizibil. Funcționează cel mai bine pe țesături supradimensionate. Constă în stoarcerea regulată a substanței în cel mai mic volum posibil. După aceea, pachetul de țesătură este plasat într-un ciorap de nailon, fixat cu sfoară și vopsit.
    4. Baticul liber - Cea mai mare diferență a baticului liber este procesul de aplicare a vopselei, care oferă mult mai mult spațiu pentru imaginație și varietate de motive. Mai întâi înmuiați țesătura vopsită în apă cu o lingură de sare și întindeți-o pe plastic. Apoi presărați vopselele pudră în diferite modele după cum doriți. Acoperiți cu un al doilea strat de folie de plastic și rulați-l cu grijă. Pune rola într-o pungă de plastic și închide-o cu grijă. Fixați culorile în apă clocotită sau la cuptorul cu microunde.
    5. Baticul cusut -Batic cusut se bazează pe un principiu similar cu batic cu nosduri. În loc să elastice, totuși, creezi un model prin coasere și tragere, ceea ce permite modele mai specifice și detalii mai mari. Utilizați un fir puternic și coaseți liniile de două ori dacă doriți să obțineți un model mai expresiv.
    6. Baticul cerat - similar baticului clasic, se deseneaza cu parafină sau ceară topită pe pînză, după care se vopsește și apoi se elimină parafina. Zonele acoperite de ea rămîn albe.

    Batic - modele

    Poate fi surprinzător pentru tine cât de mult se poate obține cu modele batic. Acestea sunt cel mai adesea realizate cu ajutorul elasticelor, datorită cărora este imposibil ca voseaua să ajungă în unele părți ale țesăturii.
    1. Dungi - Dungile batic pot fi realizate prin simpla rulare a materialului într-o rolă ca o clatită. Apoi îl legați cu elastice. Dacă scopul tău este dungile verticale, rulează materialul de jos în sus. Dacă, în schimb, doriți benzi orizontale, direcția de înfășurare va fi de la stânga la dreapta (sau invers).
    2. Spirala – Spirala este probabil unul dintre cele mai folosite motive. În batic, creați o spirală așezând îmbrăcămintea pe un covor plat și folosind două degete pentru a ridica o parte a țesăturii unde doriți să fie centrul spiralei. Apoi începeți să rotiți materialul în jurul centrului până când este rulat, creând un fel de minge plată pe care o legați cu benzi de cauciuc. Folosiți cel puțin trei și plasați-le astfel încât să se intersecteze exact în mijloc. Cu cât mai multe benzi de cauciuc, cu atât spirala va fi mai pronunțată. Depinde doar de tine.
    3. Cercuri - Din nou, apuca materialul de unde vrei centrul cercului. Trageți-l puțin deasupra covorașului și legați-l într-un fel de „coadă” cu un elastic. Cu cât bucata de material proeminentă este mai lungă, cu atât raza cercului este mai mare. Dacă doriți să creați mai multe cercuri în interiorul dvs., plasați orice număr de altele sub prima bandă de cauciuc.
    Chiar dacă nu sunteți încă sigur cum va arăta materialul după despachetare, nu disperați. Capătă experiență doar prin practică și, în timp, cu siguranță vei veni cu propriile metode pentru a obține cel mai bun rezultat. Și dacă nu vrei să faci batic, dar vrei un produs batic, aruncă o privire la oferta noastră.
    Newsletter

    Lucrurile bune se întâmplă oamenilor care se abonează la buletinul nostru informativ.

    Prin abonarea la newsletter ești de acord cu cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

    info@d-sport.ro Răspundem într-o oră, lucru valabil pentru zilele lucrătoare
    Parteneri:
    Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA a platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky společnosti Google.
    Sortare
    Filtrare